ВИПУСК СЕРЖАНТІВ ДРУГОГО КУРСУ ВІЙСЬКОВОЇ ШКОЛИ ІМЕНІ ПОЛКОВНИКА ЄВГЕНА КОНОВАЛЬЦЯ

23 травня перед будівлею музею «Київська фортеця» відбувся урочистий випуск сержантів Військової школи командирів «АЗОВ». Випускниками школи стали 28 азовців, які сумлінно навчалися протягом трьох місяців, та тепер, гартовані випробуваннями цієї інституції, носитимуть горде звання «сержант». П’ятьох сержантів віднині переведено на посаду інструктора Військової школи командирів «АЗОВ» імені полковника Євгена Коновальця.

Урочиста церемонія, яка пройшла на день смерті Євгена Коновальця – патрона школи, який відзначають 23 травня як День Героїв, розпочалася з Гімну України та підняття прапорів полку АЗОВ та Військової школи. Перед усіма присутніми зачитали часопис життєвого шляху видатного Коновальця, далі на вшануванні пам’яті Вождя українських націоналістів та всіх борців за волю України було оголошено хвилину мовчання.

Так само, як і послідовники Коновальця, полк АЗОВ свого часу не сподівався на чиюсь допомогу, а сам створив власну Військову школу. Кульмінацією другого випуску сержантів стала передача молота, який символізує процес перетворення рядових бійців АЗОВу на сержантів-професіоналів, так, як перековується залізо у сталь. Цього дня під час випуску другого курсу сержантів на свою посаду вступив новий Головний сержант Військової школи, який і буде хранителем цього сакрального символу. Після церемонії передачі молотаазовці зачитали «Кредо сержантів». Далі кожному новоспеченому сержанту було вручено відзнаки та сертифікати. Під звуки молота, що б’є по ковадлу, кожен сержант виходив зі строю та, отримавши відзнаку, виголошував: «Служу Українській Нації!»

Першим привітальне слово новоспеченим сержантам виголосив Начальник Військової школи командирів «АЗОВ» Георгій Купарашвілі: «Насамперед хотів би подякувати за вашу присутність на другому в історії випуску сержантів Військової школи, які є основою і хребтом Збройних сил України. Сьогоднішній день для нас дуже важливий, адже він співпавіз Днем Героїв України і днем загибелі полковника Євгена Коновальця – борця за незалежність великої Української Нації, ім’я якого сьогодні гордо носить наша школа. 23 травня 1938 року Євген Коновалець був вбитий російськими спецслужбами, та радянські спецслужби все одно програли, оскільки цим вони ще більше посилили почуття боротьби за Українську Націю. Діяльність та загибель Коновальця за Україну стали прикладом, якому слідували сьогодні сержанти, котрі стоять перед нами. Слово Євгена Коновальця, яке викарбуване на гербі школи та на молоті Головного сержанта, стало кредом, мотиватором і символом Військової школи командирів: «Не ридать, а здобувать» – не покладаючи рук іти вперед до поставленої мети. Школа утворила кузню, де куються професійні військові кадри, котрі будуть боротися за ту велику ідею, яка називається Україною. Ніколи не опускайте ваш прапор і ніколи не відступайте від великої ідеї Української Нації!»

Вкотре церемонія випуску не обійшлася без висловлення подяки тим, хто допомагав школі у процесі її становлення – були вручені подарунки від керівництва школи.

Завершив церемонію випуску своєю промовою перший командир полку АЗОВ, Лідер Азовського руху Андрій Білецький: «21 сторіччя нагадало нашому народу одну просту істину –країна, яка не має внутрішнього фундаменту, внутрішньої єдності, може дуже легко впасти жертвою хижих сусідів. Цю внутрішню єдність, фундамент, стовпи складають національна солідарність, соціальна справедливість, чесна і не крадійська влада. Але є ще один стовп, на який країна і нація завжди покладається у важкі часи, а інколи забуває у часи гарні. Це армія. Вона є стовпом і запорукою незалежності будь-якої країни. Стовпом же армії є доброволець, людина, яка добровільно вибрала шлях, котрий може призвести до смерті, каліцтва, який може бути наповнений важкими обов’язками і надзвичайно малими правами. Доброволець є стовпом армії, але у будь-якому підрозділі є ще один стовп – це сержант, це командир, людина яка повинна вести за собою, яка повинна навчати, яка повинна показати найкращий приклад у найскладніші хвилини. Таким стовпом сьогодні стали ви – нові сержанти АЗОВу. Від ваших дій буде залежати не тільки життя ваших побратимів, солдатів, які довірені вам, не тільки виконання наказів, від нього буде залежати успішність підрозділу. Від успішності підрозділів залежить успішність армії, а від успішності армії – життя й існування країни. Тому з честю і гордістю несіть сьогодні той надзвичайно важкий обов’язок, який ви взяли на свої плечі».

«Від ваших дій або від вашої бездіяльності буде залежати сьогодні життя цілої країни!» – такими надихаючими словами засновника АЗОВу церемонію випуску було закрито. Частина випускників-азовців, тепер уже у статусі сержантів, відтепер тренуватиме новобранців полку, інша передаватиме набуті знання наступним поколінням курсантів Військової Школи.